0744774356

Presa, Influenceri SI Coronavirus

presa_influenceri_si_coronavirus

Toata lumea a auzit de coronavirus si cu totii am observat efectele acestui virus asupra populatiei tarii noastre. Din nefericire am citit articole si stiri false sau cel putin am vazut niste titluri momeala pe care am dat sau nu am dat click si cred ca nu sunt singurul.

Este intr-adevar o situatie in care romanii ar trebui sa fie uniti si sa incerce sa ofere tot ce au mai bun pentru o buna informare asupra acestui subiect.

Acum cateva zile a aparut o stire la un post de televiziune in care filmau niste rafturi goale. Imediat dupa s-au share-uit poze facute de clientii magazinului in care se vad produsele date jos de pe aceste rafturi pentru a parea gol si au creat un mini scandal in mediul online. Pe langa acest lucru, majoritatea titlurilor de stiri si articole sunt Clickbait (momeli). De ce presa profita atat de mult de acest subiect? Bani.

Prin intermediul acestor stiri false, panica se inteteste si drept urmare de doua zile in magazinele mari nu mai exista dupa o anumita ora malai, paine, apa plata si altele. Oamenii se plimba prin magazine cu esarfe trase peste gura si nas.

Consider informarea corecta un drept al oricarui cetatean si desi institutiile statului incearca sa faca acest lucru, din pacate stirile false si panica se raspandesc mult mai repede ca informatiile corecte sau virusul efectiv.

Intr-o lume a marketingului, a influencerilor, consider ca aceasta poate fi o cale buna de informare a romanilor si in special a tinerilor. Daca de exemplu Smiley ar posta un videoclip in care el transmite niste informatii corecte primite de la o institutie care se ocupa cu asa ceva, acest clip ar avea toate sansele sa devina viral.

Smiley: 3.1 milioane urmaritori pe Facebook si 1.7 milioane pe Instagram. Este doar un simplu exemplu, ar putea fi mult mai multe persoane care sa isi foloseasca numarul de followeri nu doar pentru a-si monetiza contul de retea sociala, ci pentru a participa la un program de informare corecta si pentru a incerca sa diminueze aceasta panica.

Adresez o intrebare: daca un influencer ar fi de acord sa intre intr-o carantina (unde nu exista virusul pentru a nu fi expus) sau sa ramana acasa doua saptamani pentru a fi un exemplu si pentru a arata oamenilor ca se poate si ca regulile trebuie si pot fi respectate, nu credeti ca acest lucru va fi preluat de toate canalele de stiri si de ziare? Oare lumea va accepta mult mai usor ideea in cazul in care va trebui sa intre in carantina sau sa nu paraseasca domiciliul?

O filmare in fiecare zi, un live, lucruri ce ajung usor virale (imi cer scuze ca folosesc acest cuvant) in mediul online cred ca ar diminua aceasta panica momentan inutila si ar educa populatia.

Doresc sa repet acest lucru: panica este alimentata si multiplicata prin dezinformare si lipsa de educatie. Daca nu ne alegem corect sursele de informare si nu acceptam educatia oferita de catre institutiile specializate in acest sens pentru a depasi acest moment, ce se poate intampla?

Ce parere ai despre folosirea influencerilor de catre institutiile statului ca sursa de informare corecta si controlata legata de coronavirus?

Tu ce surse de informare iti alegi pentru a fi la curent cu ce se intampla in tara legat de acest subiect?

Astept raspunsul tau!

Dragos Bicher

PS: prin acei kilometri facuti zilnic cu degetul pe un ecran de sticla, privind pixeli si incercand sa te relaxezi, te rog foloseste butonul de report pentru orice articol care dezinformeaza, care foloseste coronavirusul ca si clickbait sau care iti strica starea de bine prin promovarea panicii!
Multumesc!

Related Blogs

post-it
seo_smm
view_image

pop-up