0744774356

Facebook a lansat un tool prin care poti verifica daca datele tale au fost colectate de Cambridge Analytica

facebook_logos

Cambridge Analytica a folosit fraudulos datele a 87 milioane de utilizatori Facebook. Inceputul saptamanii a adus in casuta de notificari a celor 2,2 miliarde de utilizatori Facebook o notificare cu titlul „Protecting Your Information”. (n.r. Vrem sa-ti protejam informatiile). Notificarea include un link unde poti vedea ce aplicatii folosesti si ce informatii ai oferit. Link-ul poate fi accesat AICI.

Un alt tool separat, care poate fi accesat AICI, permite sa verifici manual daca tu sau unul dintre prietenii tai ati facut testul „This Is Your Digital Life”.

Potrivit unei informatii obtinute in EXCLUSIVITATE de Digi 24 numarul romanilor direct afectati de scandalul Facebook – Cambridge Analytica este de 112.343, desi doar 78 de romani si-au instalat apicatia „This is your digital life” – prin intermediul careia compania britanica prelua datele. Aplicatia preia date precum adresa de email, ziua de nastere, orasul de origine si cel de rezidenta, fotografii si filmulete, tot ceea ce utilizatorii respectivi apreciau sau postau pe Facebook, dar si liste de prieteni (si de aceea s-a ajuns la un numar mult mai mare).

Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit in luna martie. Atunci a fost raportat faptul ca firma sustinuta de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, si condusa in trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului presedinte american, a obtinut informatii personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fara a avea permisiunea. Aceste informatii au fost folosite pentru a influenta procesul electoral din 2016.

Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanti ai Facebook au transmis ca peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectati sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia si Marea Britanie. Alte peste 2,5 milioane, din Uniunea Europeana.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost supus ieri, 10 aprilie, unei audieri de aproape cinci ore, insa fara a face vreo promisiune clara. Senatorii au incercat sa il convinga sa sustina introducerea unor reglementari mai stricte privind platformele de socializare. Acesta a recunoscut, insa, ca Facebook a vandut date ale utilizatorilor sai si altor companii in afara de Cambridge Analytica. Aceasta a fost prima dintre cele doua audieri in Congres, in scandalul ce a zguduit platforma. Parlamentul britanic a cerut si el audierea lui.

In cele aproape 5 ore in care Mark Zuckerberg a raspuns la intrebarile a 44 de senatori, el a repetat scuze formulate anterior pentru valul de probleme care au afectat Facebook – de la lipsa protectiei datelor, la agentii rusi care au folosit Facebook pentru a influenta cursa pentru Casa Alba.

In prezent, Facebook „incearca sa afle in totalitate ce probleme a produs compania Cambridge Analytica” si sa transmita instiintari utilizatorilor. „Principala mea prioritate a fost intotdeauna misiunea sociala de a conecta oamenii, de a construi o comunitate si de a aduce lumea mai aproape. Publicitatea si aplicatiile nu vor avea niciodata priotitate fata de aceste idei cat timp eu voi conduce Facebook”, a declarat Zuckerberg, in timpul audierii. Facebook a blocat aplicatia prin care erau colectate datele si a cerut stergerea tuturor informatiilor accesate ilegal.
Doi senatori au cerut Comisiei Federale de Comert, autoritatea de reglementare a practicilor de consum din SUA, sa investigheze daca alte companii au obtinut in mod necorespunzator date ale utilizatorilor retelei de media sociale Facebook.

Prins in acest nou scandal, Mark Zuckerberg s-a angajat intr-o contraofensiva politica si mediatica pentru a convinge utilizatorii, dar si autoritatile din Statele Unite si din restul lumii, ca reteaua sociala a constientizat responsabilitatea pe care o are si actioneaza pentru a-si proteja membrii de orice exploatare daunatoare a datelor lor, precum si de orice operatiune de propaganda sau de dezinformare politica.

Tags

Related Blogs

post-it
presa_influenceri_si_coronavirus
seo_smm